Prehrana

Kje kupiti dietno hrano za psa in mačko?

Včasih se zdi, da se o prehrani pogovarjamo, kot smo se včasih o vremenu. Temo začnemo, ko ne vemo, kako bi razbili začetno zadrego pri komunikaciji, ko želimo z nekom navezati stik, ko govorimo, da pač nekaj govorimo…in pogovoru o prehrani se ne moremo izogniti niti pri svojih domačih ljubljenčkih.

V zadnjih letih so trg preplavile trgovine, ki ponujajo hrano za kosmatince. Še več ponudnikov se je pojavilo na internetu, ko je nakup in dostava hrane za Poldija in Maco le klik stran.

O prehrani kroži ogromno ljudskih modrosti. Slišati je, da česen odganja klope, surovo jajce naj bi zagotavljalo lesketajočo dlako, pes naj bi potreboval različno prehrano….

Znanstvene razlage za česen ni moč najti. Česen, v večjih količinah, je za psa celo škodljiv, enako čebula, ki povzroča slabokrvnost. Jajca nimajo nikakršnega vpliva na sijaj dlake in nenehno spreminjajoča se prehrana pasjim prebavilom povzroča težave, alergijske reakcije in probleme z želodcem.

»Torej moj ljubljenec potrebuje dietno prehrano? » se sprašujemo.

Odgovor na to lahko ponudi le veterinar, ko našega ljubljenca pregleda. Že različna starostna obdobja kosmatinca zahtevajo prilagojeno prehrano. Vse več psov in mačk se sooča s kožnimi alergijami, s težavami s sečili, z obolelimi jetri, z debelostjo….te težave naj bi poleg strokovnega zdravljenja reševala tudi dietna prehrana. Vendar, NIKOLI, res NIKOLI, ne kupujemo dietne prehrane brez predhodnega posvetovanja z veterinarjem.

Veterinar bo vedno pregledal domačega ljubljenca in mu na podlagi diagnoze predpisal ustrezno dieto ter čas trajanja diete. Niso vse diete doživljenske. Tega znanja nima prodajalec v trgovini, kot ga nima Mr. Google.

Prevečkrat je ključni dejavnik pri odločitvi, kje kupujemo hrano za ljubljence, cena. Poleg pregleda ljubljenca, strokovnega nasveta lastniku, se bo veterinar trudil, da bo dietna hrana vedno dostopna za vsak žep.

Oznake: ,